tiistai 5. marraskuuta 2013

Villichiliä itämään kaudelle 2014

Idätysvälineistöä ja bonchi
Hupsista, seuraavan vuoden kasvatuskausi alkoikin jo nyt :)

Idätysaikataulun mukaisesti marraskuu on hyvä ajankohta laittaa vähän erikoisemmat chilit itämään. Villichilien itämisaika on tunnetusti pitkä, jopa useiden kuukausien pituinen.

Idätyslautalle pääsivät siis villichileistä:

  • Aji Charapita (C. chinense)
  • C. lanceolatum
  • C. flexuosum
  • Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum)

Erityiskiitokset Caidelle Aji Charapitan siemenistä. Ne on poimittu kuulemma suoraan Perun viidakosta.

Idätys tapahtuu melkolailla samalla tavalla kuin viime vuonna, eli Chilivaarin idätyslauttametodilla. Tänä vuonna tosin laitan sen verran harvinaisempia villichilejä itämään, että päätin parannella itämisolosuhteita Akvaterra-nettikaupasta tilaamallani lämpömatolla. Kyseinen lämpömatto on tarkoitettu terraarioiden lämmittämiseen, mutta ihan hyvin sen luulisi soveltuvan idätysalustan lämmitykseen. Lisäksi otin samaan tilaukseen pienen kosteusmittarin, koska siitä ei köyhtynyt montaa euroa.

Idätyslevy toiminnassa
Lämpömatto näytti testin mukaan lämpenevän yksinään 33.3 asteeseen, joten laitoin sen ja pöydän väliin tuollaisen metallisen pannunalusen, jotta ilma pääsee hieman kiertämään maton alla. Maton päälipinta on suoraan muovisen idätyslevyn vesitankin alapuolella. Kun idätyslevy on ollut toiminnassa puolisen tuntia, idätyspurkin sisälämpötila on 27.5 astetta ja kosteus 70 %. Luulisi villienkin itävän! Normaalisti levyn päällä on vielä tuon purkin kansi, mutta sen läpi kuvatessa ei paljon sisälle näy.

Kasvatuskausi 2014 on siis virallisesti korkattu. Seuraavana on idätysvuorossa chinenset joulukuussa.

Bonchi-projekti Habanero Vietnamista (C. chinense) voi hyvin. Tuholaisia ei ole näkyvillä ja pikkupuu alkaa tuuheutumaanEi kommentteja:

Lähetä kommentti