sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Cayennen makuarvio

Cayenne (C. annuum)
Kaksi Cayennen podia alkoivat jo vähän nahistumaan päistään, joten päätin kerätä ne jo nyt talteen. Nämä eivät pysyisi hyvänä ensi viikonloppuna pidettäviin sadonkorjuujuhliin.

Chilien podit kannattaa kerätä viimeistään silloin pois, kun alkaa nahistumista näkymään, tosin silloinkin se voi olla jo liian myöhäistä ja siemenet ovat jo pilalla. Näissä kahdessa podissa oli yhteensä 33 siementä ja pääosin ihan hyväkuntoisia. Mukana oli lisäksi noin viisi siementä, joiden väri oli jo kääntynyt astetta harmaammaksi, eli käytännössä pilalla. Ainakin itse tulkitsisin niin :)

Ensivaikutelmana minulla on Cayennestä tietenkin kyseinen kuivattu ja jauhettu maustepuru, mitä nyt saa jokaisesta marketista hieman eri koostumuksella. Yleensä valmisjauheisiin on sotkettu kaikkea maan ja taivaan väliltä muuta kuin itse Cayennea. Purkissa voi olla suurin osa tavallista paprikaa ja muita lisäaineita. Jos olet joskus tilannut tulisen kebab-aterian, niin ainakin täällä Turussa ravintoloiden peruskastikkeeseen lisätään vielä jauhettua Cayennea, jotta saadaan melko ärhäkkä kebabkastike. Tiedän siis, että tämä on tulinen lajike ja maultaan pistävä.

Noh, podia halki sitten. Ensimmäiseksi halkaistusta podista leijaili nenään tymäkkä paprikan haju bonuksena kapsaisiinin käry. Pilkoin palasen tyviosaa suuhun, mistä oli perattu siemenkota ja siemenet pois. Juuri niinkuin ajattelinkin, maistuu aromikkaalle paprikalle ja melkein välittömästä alkaa tuttu polte :) polte on aluksi voimakas, mutta laskee hyvin nopeasti. Maultaan tämä muistuttaa myös hieman mustapippuria. Tulisuudeltaan arvoisin tämän sijoittuvan tuonne seitsemän pintaan asteikolla 0-10. Tämä on varmaan erittäin mielyttävä myös kuivattuna, joten tehdäänpä Cayennen sadosta lisäaineetonta Cayennejauhetta ja se ei tule sisältämään mitään muuta ainesosia!

Alakuvassa näkyy halkaistut Cayennet ja paperin päällä niistä saatu siemenmäärä. Ohessa on myös aikaisemmassa blogitekstissä käsiteltyjen markettichilien ja risteytettyjen chilien siemenet.


Naga Morich (C. chinense) siirtyi sisätiloihin talvehtimaan. Tästä saadaan toisena vuonna muhkea sato.
Siirsin myös Bolivian Rainbow -bonchin (bonchi = bonsaichili) talvehtimispaikkaan saamaan valohoitoa viime vuonna hankkimaltani fluorisoivalta energiansäästölampulta. Samalla pesin aikaisemmat ruukun katteena olleet kivet ja laitoin takaisin.

Bolivian Rainbow -bonchi (C. annuum) saamassa valohoitoa

Bonchin ruukunkatetta

Lopetin muuten sisälle siirrettyjen, satoa tekevien chilipuskien lannoituksen kokonaan ja siirryin niiden osalta pelkällä vedellä kasteluun.

Sisällä talvehtivien Tepin Guatemala, Medusan, Naga Morichin ja Bolivian Rainbow -bonchin lannoitussuhteeksi vaihdoin kasvulannoiteseoksen, eli poistin kukkimisstimulantit ja sadonparannuslannoitteen lannoitussuhteesta. Nykyinen lannoitussuhde on siis:

  • 3ml / l Biobizz Bio-Grow

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti