lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kylmä kesäkuu (mutta ei sisällä)

Rocoto Yellow (C. pubescens) ja kypsymisvaiheet
Juhannusta vietetään ja vieläkään ei ole ulkolämpötilat nousseet siihen pisteeseen, että olisin raaskinut chilejä viedä pihalle. Eri asia olisi tietenkin, jos nuo kasvaisivat ikkunalaudalla ja valoala olisi jo täytetty viherkasvustolla.

Minulla onneksi on kolme tehokasta lamppua, mitkä pitävät huolen valontarpeesta, vaikka puskat pääsisivätkin isoiksi. Lisäksi latvojen korkeudella on chilihyllyssä 28.5 astetta lämmintä, joka näyttäisi kypsyttävän ensimmäisen Rocoton hedelmän kypsäksi. Näitähän saa normaalisti odotella aina syyskuuhun asti, ennenkuin suvaitsevat kypsyä :)

Lemon Drop (C. baccatum) tekee aivan järjettömän suurta satoa, verrattuna sen ruukkukokoon. Se kituuttaa tuollaisessa litraisessa saviruukussa, mutta siitä huolimatta siitä on kasvanut puolitoista metriä korkea chilipuska, jonka oksistoilta laskin jo yli 20 kpl raakileita.

Bonchit pärjäilevät ihan hyvin muuten, mutta tuo 28.5 asteen chilihyllyn lämpötila taitaa olla vähän liikaa villichileille C. eximium ja C. galapagoense, joten taidan siirtää ne ruukutuksen jälkeen vähän viileämpään paikkaan. Luultavasti pihamaalle. Rocototkin voisi heittää ulos ja amppeleihin, kun ovat saaneet ensimmäisen sadon kypsytettyä.

Ledipaneelin alla kasvavat puskat, oikealla etualalla pikkuruukussa Lemon Drop
Tämän päivän chilisato. Taitavat kaikki päästä grillimajoneesia maustamaan
Bolivian Rainbow (C. annuum) pääsi pihamaan ruokapöytää koristamaan
Neljän bollen kieputus etenee siis suunnitellusti. Saa nähdä mitä tuosta tulee :)
Loppukevennyksenä mehikasvin alkava kukinto. Tämä kyseinen yksilö alkoi tekemään kukkaa välittömästi, kun laitoin sen lämpöisen chililampun alle ostosreissun jälkeen. Kyseessä on ilmeisesti Echeveria setosa, eli Mexican Fire Cracker. Jos mehikasvit alkoivat kiinnostaa enemmän, löydät lisätietoa täältä. Mehikasvien siemeniä on hyvin vaikea löytää ja ne kasvavat todella hitaasti, joten kannattaa sijoittaa rahansa kauppapuutarhojen valmiisiin taimiin. Tämä yksilö taisi maksaa sen 3€, joten ei ollut hinnalla pilattu. Tarkemman lajikemääritelmän tosin saa tehdä itse :)

3 kommenttia:

 1. Sisällä keinovalossa kypsyvät marjat ei yleensä ole niin hyviä, kuin auringonvaloa saaneet. Rocotoilla kuulemma ero voi olla suurikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten kun se aurinko alkaa paistamaan, niin voisi kuskata nuo pihalle :D

   Poista
 2. Joo, on tämä hirveä kesä ollut tähän mennessä ulkokasvattajalle. Mulla on rocotot ja baccat olleet pihalla ja aika jumissa on aksvu ollut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Ainiin annuumeja olen myös kuskannut pihalle ja ei hyvältä näytä. Ajattelin kohta viedä kyllä loputkin, chinensiä ei ole kuin kaksi tänä vuonna, onneksi...

  VastaaPoista