perjantai 11. heinäkuuta 2014

Ensimmäinen sadonkorjuu

Vuoden 2014 ensimmäinen sato
Ilmat lämpeni taas ja sekös kypsytteli lisää chilejä poimittaviksi. Aikaisemmin poimittavaksi kypsyi jättimäinen Antillais Caribbeanin ensihedelmä ja nyt seurasi lisää.

Ensimmäinen hedelmä painoi yksistään 10 g ja nyt koko sadonkorjuu yhteensä on 67 g, joten siitä voi päätellä kuinka iso ja painava ensimmäinen Antillais Caribbeanin hedelmä oli :) Satoa tänä vuonna siis yhteensä 77 g tähän mennessä. Sitä kuitenkin on kypsymässä vielä runsaasti ja tunnetustihan chilit stimuloituvat sadonkorjuusta ja räjähtävät uudelleen kukkimaan.

Harrastusta aloittaessa halusin nimenomaan kasvattaa itse chilejä, koska ne ovat turhan kalliita marketeissa. Äkkiä harrastuksen viemä rahamäärä tuntui karkaavan käsistä siinä mielessä, että nyt ei enää kannata miettiä itse kasvatettujen chilien kilohintaa, sillä se ei millään pärjää markettitavaralle....enää.

Tässä tämän hetken tuotteliain chilipuska Antillais Caribbean (C. chinense) kokonaisuudessaan. Tukea sitä tarvii valtavasti, ettei oksat katkea sadon painosta
Tässä on testissa wanhan kansan kastelukikka jos tulee lähdettyä sen verran pitkälle matkalle, että chilit tarvisivat muuten kastelijan. 1. Purkki viereen. 2. Ravinneliuokset purkkiin. 3. Kangasnaru kastellaan ravinneliuoksessa läpikotaisin ja sen toinen pää upotetaan lopuksi liuokseen ja toinen pää kasteltavan chilin multaan. Näin chili ottaa varavarastosta niin paljon ravinneliuosta kun tarvitsee ja loput jää pahemman päivän varalle. 
Aloin tuossa miettimään miten saisi tulevaisuudessa chilit pärjäämään ilman hoitajaa esim. parin viikon riessun ajan. Wanha kansahan tunnetusti tietää kikat ja päätin kokeilla yhtä niistä:
 1. Hommaa joku astia itse chiliruukun viereen
 2. Kaada niin paljon ravinneliuosta purkkiin, miten paljon matkasi aikana normaalisti kastelisit chiliä
 3. Kastele jokin kangasnaru kokonaan ravinneliuokseen ja upota sen toinen pää liuokseen ja toinen pää esim. tukikepin avulla syvälle chilipurkin multaan
Laitoin tuon eilen illalla toimintaan vettä tarvitsevalle Chihuacle Negrolle ja yön aikana se oli imaissut 0.5 l tuopista puolet ravinneliuoksesta, mutta pinta ei ole enää laskenut aamusta. Täytyy seurata tilannetta jos tuo imee niin paljon liuosta, että juuret hukkuvat. Se ei ole hyvä juttu.

Jos tämä taasen toimii, voisi seuraavalla reissulla pistää 10 l sangon täyteen ravinneliuosta ja langoittaa siitä chilipurkkeihin kangasnarulla ravinnejohtimet ja chilien hoitajaa ei tarvita :)


2 kommenttia:

 1. Mitäpä tarkoitat kangasnarulla? Ei taida olla kaupoissa?
  Villalankaa jotkut ovat tuollaiseen suositelleet, mutta sinun narusi on paljon paksumpaa. Langan paksuudella voi varmaa säädellä kastelun määrää, mutta jos virtaus loppuu, kun ruukku on kostea, kaikkihan lienee hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo naru on kaupalliselta nimeltään trikookudetta jota löytyy kangaskaupoista.

   Poista