torstai 12. kesäkuuta 2014

Satoa pukkaa, jopa villichileistä :o

C. rhomboideum sadottaa \o/
Tänään tuli taas katsottua läpi chilipuskat uuden sadon toivossa ja jo vuosia odotettu päivä koitti vihdoin kun viime vuodelta talvehditettu villichili c. rhoboideum putkautti ensimmäisen marjansa :)

Rhomboideum kasvaa luonnonvaraisena välillä Etelä-Meksiko - Pohjois-Peru ja se tunnetaan oudoimman näköisenä chilikasvina keltaisine kukkineen ja pyöreine lehtineen. Itse lajike yleensä itää suhteellisen kivuttomasti, mutta kukkimaan saatika satoa tekemään se on hyvin kranttu. Tämä yksilö kukki ensimmäistä kertaa noin 16 kk idätyksestään.

Lajikkeen siemeniä on tullut hieman enemmän saataville harrastajien keskuudessa, mutta vieläkään sitä ei lasketa kovin yleiseksi saatavuutensa johdosta.

Lisäksi maistelin toisen villichilin Aji Charapitan (C. chienense) kypsiä marjoja ja maku oli jotain appelsiinin ja persikan väliltä, kunnes pistävä polte valtasi suun. Polte ei kestänyt kuin muutamia sekunteja kunnes alkoi laimenemaan. Pitää koittaa kuivattaa tuon lajikkeen marjoja ja koittaa minkä makuista jauhetta niistä tulisi. Siemeniä Charapitan kahdesta marjasta irtosi noin 20 kpl.

Aji Charapitan (C. chinense) kypsät marjat halkaistuna
Chihuacle Negro (C. annuum) tekee kovaa vauhtia nopeasti kasvavia hedelmiä, jotka pitäisi muuttua kauttaaltaan mustaksi kypsyessään
Suurin yllättäjä sadon puolelta on tällä hetkellä Antillais Caribbean (C. chinense). Kun se oli putkauttanut ensin jättimäisen hedelmän, niin seuraavaksi se alkoi puskemaan peräti viittä uutta hedelmää välittömästi ja ei nekään koon puolesta jää kovin kauas :)
Hybridilajike Aji Gusanito (C. chinense x frutescens) tekee kohtalaisen omituisen mallista hedelmää. Mielenkiinnolla odotan minkä muotoinen tuosta tulee kypsyessään...
Tuli tuossa viime viikonloppuna tuettua ledipaneelin alla kasvavia chilipuskia
Vesiviljelyssä basilika triplasi lehtiensä koon, kun vaihdoin lannoiteliemen EC:n 0.4 -> 1.2
Varsinkin tänä kasvatuskautena olen huomannut sen, että mitä isomman purkin chilipuskalle antaa, sen pidempään sillä kestää kukkimisen aloittaminen ja sitä pidemmäksi se kasvaa. Joten jos kerrostaloasunnossa haluaa pitää kasvatukset edes jotenkin aisoissa ilman suurempaa saksimista kannattaa suosia pieniä savipurkkeja. Satoa sillä tavalla ei tietenkään mitään kymmeniä kiloja saa, mutta eipä sitten ole koko kämppä yhtä chilipuskaa :)

2 kommenttia:

  1. Tykkäsitkö charapitan mausta? Onko se saanut myös luonnonvaloa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maultaan se oli todella hedelmäinen kuten tekstissä mainitaan, mutta ei niin tulinen kuin olisi voinut olettaa. Hyvä niin, sillä näitä voi napsia tuoreeltaan aamupalaksi :)

      Luonnonvaloa tuo puska ei ole saanut päivääkään :D kuten suurin osa meikäläisen chilipuskista tällä hetkellä. Ainoastaan FG Jigsawit, rhomboideum ja ulupica large ovat luonnon valon armoilla.

      Poista