torstai 20. joulukuuta 2012

Myöhäistä idättelyä ja kuihtumisia

Trinidad Moruga Scorpionit ZenGrow:ssa
Pitkän tauon jälkeen pääsin taas chilien pariin. Tässä tuli tehtyä lomareissua ja sen semmoista niin blogin päivittäminen jäi. Loman aikana ZenGrowissa kasvaneet Trinidad Moruga Scorpionin taimet eivät enää näyttäneet kovin pieniltä :D Tämän härpäkkeen voi siis jättää oman onnensa nojaan pariksi viikoksi ihan huoletta. Reissulta palattuamme piti laitteen liemet kyllä vaihtaa ja päättelin toisen taimen vaalean vihreästä lehtivärityksestä, että nyt on aika tuplata GHE:n lannoitemäärät. Suurempi taimista on kasvattanut vesitankkiin jo melko pitkät juuret.

Morugan juuria ZenGrow:ssa
Talvehtivien chilien kohdalla tilanne on vähän murheellisempi, vaikka kaveri kävikin kastelemassa niitä puolessa välissä matkaa. Tepin Guatemalan purkki oli vain liian pieni ja multa ei pitänyt vettä tarpeeksi paljoa. Kuolemaa tehnyt Medusa oli yhtä lohduttoman näköinen kuin ennen matkaa. Onneksi Naga Morich ja African Devil voivat vielä hyvin vaikka ovatkin käytännössä täysin ilman mitään lisävaloa.

Sitten vähän iloisempiin asioihin, nimittäin kauden 2013 ensimmäisien lajikkeiden idättämiseen! Kun tuo bonchikin kuoli aikaisemmin talvella, on minulla nyt yhtäkkiä kolme purkkia vapaana, joten pitäähän sitä idättää kolme lajiketta lisää ensi vuodelle.

Uusia lajikkeita idätyslistalle:

Villichili Duke Penquin (C. frutescens)
Rocoto Orange (C. pubescens)
Starfish (C. baccatum)

Koko lista löytyy täältä.

Olin jo hakenut kellarista multaa idätystä varten ja pessyt osan idätyspurkeista, mutta laiskana ihmisenä päätinkin päästä helpommalla, joten päätin kokeilla Chilivaarin idätyslauttaa. Lautan ideahan on perin yksinkertainen. Tarvitaan vain noin sentin paksuinen styroksipala, talouspaperia, vettä ja jokin kannellinen astia. Kansikaan ei ole välttämätön ja sen voi korvata vaikka elmukelmulla, jossa on muutama tuuletusrako.
Idätyslautta testiin

Löysin kuivauskaapista vanhan kannellisen geokätköpurkin ja leikkelin kaveriltani saamaa styrokslevyä purkille sopivammaksi. Levyn kiedoin talouspaperiin ja laitoin purkin pohjalle vettä. Idätyslevy imi itsensä vettä täyteen aika pian. Toki ennen levyn kastelemista kirjoitin paperiin tussilla idätettävien lajikkeiden nimet ja otin kuvan, jotta lajikkeet eivät menisi missään vaiheessa sekaisin vaikka tussin väri saattaisikin levitä. Purkin kansi täytyy jättää raollee, ettei siemenet homehdu. Tässä tapauksessa purkki on sen verran matala, ettei kantta voi pitää päällä ensimmäisten siementen itämisen jälkeen.

Idätyslautta voisi olla parempi vaihtoehto pubejen ja chinensien idätykselle, koska multaidätyksessä on ollut itsellä itävyyden kanssa paljon ongelmia näiden lajikkeiden osalta.
Idätyslautta kokonaisuudessaan

Idätyslautalle pääsivät nyt villichilit, chinenset ja pubescenset. Alkuvuodesta on vuodossa baccatumien ja myöhemmin annuumien idättäminen. Idätyksiä porrastamalla ei tule niin paljon tilaongelmia ja nyt olisi liian aikainen idättää baccoja ja annuumeita, koska ne kasvaisivat liian isoiksi sisätiloissa ennenkuin pääsisivät parvekkeelle.
Idätyslautalle meni eilen:

Villit
Duke Penquin (C. frutescens)
Rhomboideum (C. rhomboideum)
CGN 22795 (C. praetermissum)

C. pubescens
Rocoto Orange
Canario
Manzano Rojo

C. chinense
Biquinho
Cheiro Roxa
Habanero Vietnam
Moruga Scorpion (kaverille)
Pimenta da Neyde

Ohessa myös Afrikan tuliaisia Swazimaasta. Paikallista chilikastiketta. Makutesti tulee myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti