maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kohta saa maistiaisia!

Biquinho (C. chinense) podittelee
Aurinkoisella ikkunalaudalla tapahtuu paljonkin :) Biquinho teki tuossa muutama blogipäivitys sitten ensimmäisen raakileensa ja nyt niitä on jo yhdeksän kappaletta. Taitaa seuraavalla kasvatuskaudella aurinkoisimmilla ikkunalaudoilla kasvaan vaan chinenseä ja koriste-annuumit lentää jonnekin muualle.

Biquinhossa on tosiaan yhdeksän hedelmää kiinni ja kasvilla on pituutta hädin tuskin 20 cm. Eipä se isommaksi enää kasvakkaan tuossa puolen litran bonsai-ruukussa. Hyvä niin, tykkään kompakteista chilipuskista :)

Lebanese Marbles (C. annuum)
Toinen aurinkoisella ikkunalaudalla majaileva lajike on Lebanese Marbles. Tämä pitäisi tehdä marmorikuulan näköisiä ja värisiä hedelmiä. Erikoinen koristechili siis. Maultaan varmaan jotain kamalaa :o

Tuo on näyttänyt kärsivän voimakkaasta ödeemasta, eli juuret imevät nestettä nopeammin kuin lehdet ehtivät sitä haihduttaa, mutta se ei kyllä ole vaikuttanut kukkimiseen mitenkään ihmeellisesti. Saisihan tuo vähän enemmän kuin yhden hedelmän tehdä yhtäaikaa, eli pitää siis pölytellä manuaalisesti siveltimen kanssa.

Kasvihuoneen osalta hedelmiä puskevat tällä hetkellä Aji Pineapple (C. baccatum) ja Lemon Drop (C. baccatum). Ylivuotinen Naga Morich (C. chinense) näyttää myös uhmaavan kylmää ja varjoista parveketta ja tekee tällä hetkellä kolmea hedelmää.

Sisätiloissa villichili CGN 22795 (C. praetermissum) näyttäisi putkauttelevan jo aivan pieniä kukan nuppuja. Toivottavasti ne pysäyttävät vähän kasvuvauhtia, ettei tuo metrinenkin tukikeppi jää pieneksi. Odottelen myös malttamattomana Rhomboideumin (C. rhomboideum) kukkimisen alkamista, mutta se onkin pahamaineisen vaikea villichili saada kukkimaan tai edes tekemään satoa, mutta kahtellaan.

Vaihdoin ZenGrowissa kasvavien Trinidad Moruga Scorpionien ravinneliemet entisestään vahvempiin, eli 12 ml kaikkia ravinteita tuohon kolmen litran vesitankkiin. Pitäisi kyllä hommata se EC-mittari...

Fatalii Gourmet Jigsaw (C. chinense) kasvattelee suuria lehtiä
Parin vuoden takainen pubekirous näyttää jatkuvan Canarion osalta. Rehottaa, mutta kukkien nuput näyttävät tippuvan. Alkaa olla jo myöhäistä saada satoa tuosta tänä vuonna...

2 kommenttia:

 1. Näyttääpä hyvältä sun tän hetkiset projektit!

  Itselläni ensimmäiset chilikokeilut menossa, joten näitä kokeneiden kettujen tarinoita on mukavaa ja antoisaa lueskella.

  Omat chilit kasvaa lasitetulla partsilla, toivotaan että aurinkoiset ja lämpimät kelit jatkuu. Kun edes yhden oman paprikan saisi puristettua.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan :)

   Lasitetulla parvekkeella onnistuu varmasti kaikenlaiset lajikkeet, jos vaan aurinkoa riittää. Kannattaa varoa kuitenkin, ettei lämpötila yli 35 asteen, ettei rehut kuole :) Kyllähän sitä varjoisellakin parvekkeella kasvattelee varsinkin baccoja!

   Nyt tarvittaisiin sellainen sää kuin pari vuotta sitten kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa. Kosteusprosentti lähes sata ja 30 lämmintä.

   Onnea paljon kasvatteluihin, kyllä ne varmasti tekevät enemmän kuin yhden maistiaisen!

   Poista