sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Kaksi lajiketta itämättä ja tuuletin toimintaan

Osa onkin varmaan jo huomannut, että kuvien taso on kokenut pienoisen heikennyksen. Syynä tähän on se, että varsinainen kamera on huollossa niin pitää räpsiä kännykällä kuvia.

Chilien versoista Sarga Cseresnye, Bhut Jolokian, Aji Cristal ja Habanero Peruvian White putkauttivat myös ensimmäiset versot mullan läpi, joten ainoiksi ei itäviksi lajikkeiksi on tällä hetkellä jäämässä Black Scorpion Tongue ja CGN 22871. Skorpionin kieli onkin viime vuonna jo tehnyt hyvät sadot, joten sen itämättömyys tänä vuonna ei paljon jää harmittamaan. Tuo CGN 22871 on hieman kranttu varmaan itämislämpötilan kanssa.

Tulipa käytyä taas Bauhausissa etsimässä sopivan pientä tuuletinta versojen ohuita runkoja vahvistamaan ja kyllähän sieltä pieni ja tehokas tuuletin löytyikin. Hintaa taisi olla about 16 € ja hyvin ajaa asiansa. Mukaan tarttui myös isompia muovipurkkeja seuraavaa vaihetta varten neljällä eurolla. Kohtapuoliin tarvitsisi erottaa samassa itämisruukussa kasvaneet versot toisistaan ennen kuin niiden juurakot sekoittuvat liikaa toisiinsa. 
2 kommenttia:

 1. Moro,
  Sinullahan on täällä jo mittava joukko juttuja Chilien kasvatuksesta. Onko maistamiskokemuksia? Makuarvioita kaipaisin, kun sinullakin jo on 1 satokausi onnistuneesti takana.

  VastaaPoista
 2. Juu, aivan ensimmäinen sato onnistui viime vuonna paremmin kuin olisin uskonut edes toivoa :)

  Makuarvioita:
  - Aji Cristal maistuu vihreän raakana herneen ja paprikan sekoitukselta, lähes ilman minkäänlaista poltetta. Kypsyessään oranssista punaiseksi alkaa vasta polte nousemaan. Kypsä Aji Cristal on lähes perus paprikan makuinen jos lisätään ominainen polte. On niin satoisa lajike, että käytin aika paljon heti tuoreeltaan pitsojen päälle sekä patoihin.
  - Hungarian Hot Cherry on erittäin mieto, myös kypsänä. Paksulihaisen hedelmän maku muistuttaa tulista tomaattia, joten tästä tuli tehtyä todella hyvän makuinen salsadippi ja loput iskin pakkaseen.
  - Jalapeno Hercules ei pienestä ruukusta johtuen päässyt oikein kasvamaan täyteen mittaansa, joten en tiedä mahtoiko hedelmiin kertyä tarpeeksi oikea maku. Niiden maku kuitenkin oli yllättävän mieto, mutta perus Jalapenoltahan se maistui.
  - Habanero Peruvian White oli melko kitukasvuinen, mutta puski kuitenkin muutaman todella tulisen "bulletin". Polte alkaa habaneromaiseen tapaan heti, mutta laimenee niin, että lopussa poltteen korvaa todella hedelmäinen, lähes omenamainen maku.
  - Bolivian Rainbow on yllättävän hyvä maustechili kuivattuna, vaikka lähinnä koristelajike onkin. Siementen erottelu pienistä hedelmistä on hermoja raastava homma, mutta maku on yhtä moniulotteisen paprikainen kuin hedelmän väritkin. Polte on lähellä Habaneromaista.
  - Black Scorpion Tongue on mieto ja hedelmäinen, näistä kaikista kokeilemistani lajikkeista ehkä kuitenkin kolmanneksi miedoin Cherryn ja Jalapenon jälkeen. Maku on niin hedelmäinen, että käytin näitä lähinnä leivonnaisten piristykseksi suklaan seassa ja jopa pannukakkuun. Harmi, ettei se ilmeisesti tänä vuonna idä ollenkaan, muuten olisi voinut kokeilla tehdä hilloa.
  - Turbo Pubesta ei hedelmiä putkahdellutkaan. Itse kasvi kyllä näytti erittäin erikoiselta kaikkine karvoineen O__o

  Eipä ole kovin kulinaristisesti kuvailtu näitä, mutta toivottavasti sait edes jonkinlaisen kuvan lajikkeiden ominaisuuksista :)

  VastaaPoista